Съдържание

Перианален отпечатък (скоч лента)

Перианалният отпечатък, взет с прозрачна скоч-лента , е метод за изследване , който се използва за диагностициране на ентеробиоза и тениаринхоза.

Материалът се взема сутрин, преди да е правен тоалет. Вечерта преди вземане на материала не трябва да се използва крем и козметични продукти. Парче прозрачна скоч-лента , с дължина 5-8 см и ширина 2-2.5 см., се притиска плътно до перианалните гънки на пациента. След това лентата се залепва плътно върху чисто предметно стъкло с размери 26/76 мм., като се притиска добре и се избягва образуването на въздушни мехури.По счоч-лентата не трябва да има остатъци от фекални маси. Така приготвеният материал може да се съхранява на стайна температура до транспортирането му в лабораторията за изследване. Поради непостоянната миграция на Enterobius vermicularis към пераналните гънки се препоръчва трикратно изследване, особено когато се прави по клинични показания.Отпечатъците се вземат през интервал от 3 до 5 дни с цел изключване паузата в биологичния цикъл на празита. Чувствителността на еднократното изследване е едва 50%, докато при трикратното изследване нараства до 90%. Методът се използва за диагностика на:

Ентеробиоза

Изследването се прави при следните показания:

Eнтеробиозата се причинява от Enterobius vermicularis- малък разделнополов нематод (кръгъл червей) с размери 9-12 мм.дължина за женските форми.В човека паразитира основно в горните отдели на дебелото черво и перианалните гънки.Ентеробиозата е контактно-битова хелминтоза с космополитно разпространение.Предава се по контактен път, основно чрез замърсени ръце, предмети и играчки.Яйцата на E. vermicularis остават инвазиоспособни във външната среда до 100 дни. Възприемчивостта е всеобща,като рискови контигенти са децата и лицата в затворени колективи.Реинфекциите са чести, тъй като липсва имунитет след преболедуване. Инкубационния период е между 15-25 дни.Клиничната картина зависи от степента на инвазията.При ниска степен на опаразитяване протича инапарентно или с периодичен перианален сърбеж.При масивна инвазия , често настъпва перманентна автореинвазия, и перианалния сърбеж е постоянен, през нощта, и е съпроводен с диариен синдром, спазми по хода на дебелото черво и тенезми.Децата са с неспокоен сън,бруксизъм, енуреза.Като усложнение може да настъпи апендицит , вулвовагинит, екземи и абсцеси в аналната област, цистит и чревна дисбактериоза.

Тениаринхоза

Тениаринхоза (говежда тения)- с този метод могат да се докажат и яйца на говеждата тения. Поради невъзможността да се постави точна етиологична диагноза на базата на морфологията на яйцата е задължително извършването и на други диагностични изследвания.

Човек се заразява перорално при консумация на цистицеркозно месо и месни продукти, които не са добре термично обработени. Животните се заразяват при поглъщане на яйца от човешки фекални маси, с които са контаминирани пасищата и водата. Инкубационния период е около 2.5- 3 месеца. Патогмоничен симптом е отделянето на проглотиди(членчета от тенията), с фекалните маси и активното им излизане от аналното отвърстие извън акта на дефекация. Клиничното протичане може да е безсимптомно, като единствено пациентите съобщават за отделяне на членчета на тенията. Симптоматичната инвазия протича с обилна саливация, тежест в епигастриума,астено-адинамичен синдром,перианален сърбеж и уртикариални обриви. Параклинично се открива умерена еозинофилия, анемия , левкопения с лимфоцитоза. Най-честите усложнения са анемия и обтурационен илеус. Диагнозата се поставя чрез: