Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

Both sides previous revision Предходна версия
Последна версия Both sides next revision
alergy:neponosimost_kum_hrani [23.04.2019 18:55]
admin
alergy:neponosimost_kum_hrani [23.04.2019 18:59]
admin
Ред 28: Ред 28:
 Едва през последните години,​ бяха проведени различни клинични проучвания,​ насочени към изследване нивата на специфични IgG и IgG4 антитела към определени хранителни антигени,​ при пациенти с мигрена,​ синдром на дразнимото черво (IBS), цьолиакия,​ затлъстяване,​ болест на Крон и дори шизофрения и аутизъм. Резултатите от тези проучвания документират подобряване на симптомите при част от тези пациенти,​ спазвали диета с отстраняване на храните,​ към които при тестуване са установени специфични IgG антитела. ​ Едва през последните години,​ бяха проведени различни клинични проучвания,​ насочени към изследване нивата на специфични IgG и IgG4 антитела към определени хранителни антигени,​ при пациенти с мигрена,​ синдром на дразнимото черво (IBS), цьолиакия,​ затлъстяване,​ болест на Крон и дори шизофрения и аутизъм. Резултатите от тези проучвания документират подобряване на симптомите при част от тези пациенти,​ спазвали диета с отстраняване на храните,​ към които при тестуване са установени специфични IgG антитела. ​
  
-В лабораторията ЦИБАЛАБ непоносимостта към различни храни се изследва ​от няколко години. Наличието на IgG антитела срещу някои или множество хранителни антигени могат да бъдат потенциално отговорни за хранителна не-толерантност и различни нейни клинични прояви. Някои от използваните тестове дават качествен резултат (положителен или отрицателен) за някои от наборите антигени ​(напр.48 хранителни антигена) ​без да се дефинира степента на непоносимостта. Понастоящем се извършва скринингов количествен ELISA тест ​(Immunolab IgG test) за определяне на IgG антитела срещу често използвани в храненето на българите хранителни продукти:​ яйчен белтък,​ краве мляко, риба треска,​ пшеница,​ ръж, ечемик,​ ориз, портокал,​ банан, киви, ягода, целина,​ соя, морков,​ домат, чесън, лешник,​ бадем, къри, пипер, сусам, мая за хляб, свинско,​ телешко месо. Резултатите за специфичните IgG се  изразяват в релативни ​ U/ml или класове от 1 до 6 за всеки изследван хранителен продукт. Колкото по-висок е стойността или класът,​ толкова ​ повече антитела са открити и се очакват повече клинични симптоми.+В лабораторията ЦИБАЛАБ непоносимостта към различни храни се изследва ​с количествени тестове. Наличието на IgG антитела срещу някои или множество хранителни антигени могат да бъдат потенциално отговорни за хранителна не-толерантност и различни нейни клинични прояви. Някои от използваните тестове дават качествен резултат (положителен или отрицателен) за някои от наборите антигени без да се дефинира степента на непоносимостта. Понастоящем се извършва скринингов количествен ELISA тест за определяне на IgG антитела срещу често използвани в храненето на българите хранителни продукти:​ яйчен белтък,​ краве мляко, риба треска,​ пшеница,​ ръж, ечемик,​ ориз, портокал,​ банан, киви, ягода, целина,​ соя, морков,​ домат, чесън, лешник,​ бадем, къри, пипер, сусам, мая за хляб, свинско,​ телешко месо ​и други в зависимост от използвания панел. Резултатите за специфичните IgG се  изразяват в релативни ​ U/ml или класове от 1 до 6 за всеки изследван хранителен продукт. Колкото по-висок е стойността или класът,​ толкова ​ повече антитела са открити и се очакват повече клинични симптоми.
 При положителен серологичен резултат за антитела,​ лекарят или нутриционистът препоръчват промяна в диатичния режим като елиминация на дадената храна или ротационна диета. Тези мерки водят до „успокояване” ​ на имунната система,​ възпалението на мукозата. Допълнително,​ чрез елиминиране на положителните храни могат да се повлияят благоприятно и проблеми с теглото. При положителен серологичен резултат за антитела,​ лекарят или нутриционистът препоръчват промяна в диатичния режим като елиминация на дадената храна или ротационна диета. Тези мерки водят до „успокояване” ​ на имунната система,​ възпалението на мукозата. Допълнително,​ чрез елиминиране на положителните храни могат да се повлияят благоприятно и проблеми с теглото.
  
Ред 39: Ред 39:
 Трябва да се има предвид,​ че не всички положителни реакции имат клинична значимост. Като за всеки лабораторен резултат,​ интерпретацията винаги трябва да се прави в контекста на анамнезата и диагнозата на пациента. Трябва да се има предвид,​ че не всички положителни реакции имат клинична значимост. Като за всеки лабораторен резултат,​ интерпретацията винаги трябва да се прави в контекста на анамнезата и диагнозата на пациента.
  
-Един модерен и обективен начин за изследване на специфични за различни храни ​ IgG антитела е тестът ​Immunolab IgG screen Nutritional 24 ELISA. Той e имуноензимен метод, чрез който се определя количествено специфичните IgG антитела налични в серум или плазма от пациента. Използват се 24/44 пречистени хранителни алергена,​ свързани върху плака и 8 стандарта (яйчен белтък). Разреденият серум на пациента се накапва върху микротитърната плака с антигените. Специфичните IgG антитела се свързват с хранителните антигени в имунни комплекси. Последните се идентифицират чрез анти-човешки-IgG,​ конюгирани с алкална фосфатаза като се развива колориметрична реакция,​ интензитетът на която се определя със спектрофотометър. Получените резултати са количествени,​ изразени в U/mL или в класове. Съществуват готови панели с различни комбинации от храни, а по-долу са изброени тези, които използваме в нашата диагностика понастоящем.+Един модерен и обективен начин за изследване на специфични за различни храни ​ IgG антитела е тестът ELISA. Той e имуноензимен метод, чрез който се определя количествено специфичните IgG антитела налични в серум или плазма от пациента. Използват се 24/44 или 88 пречистени хранителни алергена,​ свързани върху плака и 8 стандарта (яйчен белтък). Разреденият серум на пациента се накапва върху микротитърната плака с антигените. Специфичните IgG антитела се свързват с хранителните антигени в имунни комплекси. Последните се идентифицират чрез анти-човешки-IgG,​ конюгирани с алкална фосфатаза като се развива колориметрична реакция,​ интензитетът на която се определя със спектрофотометър. Получените резултати са количествени,​ изразени в U/mL или в класове. Съществуват готови панели с различни комбинации от храни, а по-долу са изброени тези, които използваме в нашата диагностика понастоящем.
  
 **Дава информация за наличието на 44 различни IgG антитела към:** **Дава информация за наличието на 44 различни IgG антитела към:**
alergy/neponosimost_kum_hrani.txt · Последна промяна: 13.10.2021 15:29 от admin
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki