Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

Both sides previous revision Предходна версия
Следваща версия
Предходна версия
biochemistry:holestrol [13.05.2019 09:39]
milena [Информация за пациенти]
biochemistry:holestrol [13.05.2019 12:52] (текуща)
milena [Холестерол - общ ( Total Cholesterol )]
Ред 10: Ред 10:
 ^Условия за транспорт и стабилност ​ |2-8º C, до 24 часа | ^Условия за транспорт и стабилност ​ |2-8º C, до 24 часа |
 ^Условия за пробовземане |Сутрин,​ на гладно или по схема, предписана от лекар ​ | ^Условия за пробовземане |Сутрин,​ на гладно или по схема, предписана от лекар ​ |
 +^Референтни стойности ^  ​
 ^Възраст ​ ^Общи ​ ^Мъже ​ ^Жени ​ ^  ^Възраст ​ ^Общи ​ ^Мъже ​ ^Жени ​ ^ 
 |0 - 1 месец | 1,60 - 4,00  |  |  | |0 - 1 месец | 1,60 - 4,00  |  |  |
Ред 25: Ред 26:
 ==== Същност на изследването ==== ==== Същност на изследването ====
  
 +Тестът за общ холестерол се използва самостоятелно или като част от липидния профил,​ за да се предскаже рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания и да се вземат решения за това какво лечение може да бъде необходимо,​ ако има граничен или висок риск. Като част от липидения профил (който включва HDL-C, LDL-C и триглицериди),​ той може да се използва и за мониториране ефективността на провеждано лечение.
 +
 +Тъй като високият холестерол се свързва с повишен риск от атеросклероза,​ сърдечно-съдови заболявания и техните усложнения,​ тестването на холестерола се счита за рутинна част от превантивното здравеопазване.
 +
 +Резултатите от теста за холестерол и други компоненти на липидния профил се използват заедно с други известни рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания за разработване на план за лечение и проследяване. Възможностите за лечение могат да включват промени в начина на живот, като хранителен режим или двигателна активност,​ или медикаментозно понижаване на липидите.
 ==== Защо и кога се изследва?​ ==== ==== Защо и кога се изследва?​ ====
  
 +**При възрастни:​**
 +
 +Тестът за холестерол се препоръчва като скринингов тест за всички възрастни без рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания поне веднъж на всеки четири до шест години. Често се прави във връзка с рутинен физически преглед.
 +
 +Холестеролът се изследва на по-чести интервали (често няколко пъти годишно),​ когато човек има един или повече рискови фактори за сърдечно-съдово заболяване. Основните рискови фактори включват:​
 +
 +  * Тютюнопушене
 +  * Наднормено тегло или затлъстяване
 +  * Нездравословна диета
 +  * Намалена физическа активност
 +  * Възраст (мъже >45 г., жени >55 г.)
 +  * Високо кръвно налягане (хипертония)
 +  * Фамилна анамнеза за преждевременно сърдечно-съдово заболяване (роднина на възраст <55 г. за мъже и <65 г. за жени)
 +  * Наличие на сърдечно-съдово заболяване,​ прекаран инфаркт или инсулт
 +  * Диабет или преддиабет
 +
 +**При деца и младежи:​**
 +
 +Скрининг за висок холестерол като част от липидния профил при деца и младежи се препоръчва. Те трябва да бъдат тествани веднъж на възраст между 9 и 11 години,​ а след това отново на възраст между 17 и 21 години. По-ранен и по-чест скрининг с липиден профил се препоръчва за деца и младежи,​ които са с повишен риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване като възрастни. Някои от рисковите фактори са подобни на тези при възрастни и включват фамилна анамнеза за сърдечни заболявания или здравословни проблеми като диабет,​ високо кръвно налягане или наднормено тегло. ​
 +
 +Високорисковите деца трябва да направят първия си тест за холестерол на възраст между 2 и 8 години,​ според Американската академия по педиатрия. Деца на възраст под 2 години са твърде малки, за да бъдат тествани. Ако първоначалните резултати не са обезпокоителни,​ тестът на гладно трябва да се извърши отново след три до пет години.
 +
 +**Мониторинг:​**
 +
 +Американския колеж по кардиология (ACC) и Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчват възрастни,​ приемащи статини,​ да провеждат липиден профил на гладно 4 до 12 седмици след започване на лечението и след това на всеки 3 до 12 месеца.
 ==== Условия за взимане на материал,​ подготовка и манипулация ==== ==== Условия за взимане на материал,​ подготовка и манипулация ====
-Взима се **Венозна или капилярна кръв** от която се отделя серум или плазма. За да бъде правилно отчетена стойността,​ материала трябва да бъде взет ​ **сутрин,​ на гладно.  ​+Взима се **Венозна или капилярна кръв** от която се отделя серум или плазма. За да бъде правилно отчетена стойността,​ материала трябва да бъде взет сутрин,​ на гладно.  ​
 ==== Отклонение от нормалните (референтни) стойности ==== ==== Отклонение от нормалните (референтни) стойности ====
 +
 +През 2002 г. the National Cholesterol Education Program (NCEP) Adult Treatment Panel III (ATP III) предоставя насоки за оценка на липидните нивата и препоръки за лечение. През 2013 г. the American College of Cardiology (ACC) и the American Heart Association (AHA) актуализират препоръките за терапия при възрастни.
 +
 +Въпреки това, използването на актуализираните насоки остава спорно. Мнозина все още използват по-старите насоки от NCEP АТР III за оценка липидните нива и риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ):
 +
 +**За възрастни,​** където тестването се извършва за скрининг на риска, резултатите от теста се групират в три категории риск:
 +
 +  * Холестерол:​ < 5.18 mmol/L, се счита за желателен и отразява нисък риск от сърдечно заболяване.
 +  * Холестерол:​ от 5,18 до 6,18 mmol/L отразява умерен риск. Ако е тестван само холестерол,​ лекуващият лекар може да поръча липиден профил,​ за да види дали високият холестерол се дължи на количеството лош холестерол (висок LDL-C) или добър холестерол (висок HDL-C). В зависимост от резултатите от липидния профил (и други рискови фактори),​ ще бъде взето решение дали лечение,​ включително промени в начина на живот, е необходимо.
 +  * Холестерол:​ >/= 6,22 mmol/L), се счита за висок риск. Уместно е  изследване на липиден профил и подходящо лечение.
 +
 +**За деца и юноши:​**
 +
 +  * Холестерол:​ < 4.40 mmol/L) е препоръчителен.
 +  * Холестерол:​ 4.40-5.16 mmol/L е граничен.
 +  * Холестерол:​ >/= 5,17 mmol/L, се счита за висок.
  
  
 ==== Често задавани въпроси ==== ==== Често задавани въпроси ====
  
-===== Информация за лекари =====+//​**Свързан ли е ниският холестерол с някакви заболявания?**//
  
-===== Информация за партьори ===== +Има ​някои дебати за това дали много ниският холестерол ​е лошХолестерол <2.59 mmol/​L ​често се наблюдава ​при недохранване, ​чернодробни и онкологични заболявания. ​Няма доказателстваче ниският холестерол причинява някой ​от тези ​проблеми.
-Липидите са разнородна група неразтворими ​във вода органични съединения. +
-Основните липиди в кръвната плазма ​са мастни ​киселини, ​триглицериди, ​холестерол ​и фосфолипиди. +
-Получаваните с храната липиди се означават като екзогенниВ тънките ​черва екзогенните липиди ​се емулгират от жлъчните ​соли и под въздействие на липолитичните ензими се разграждат, след което се всмукват от клетките на чревната лигавица. Там ​една част ​от екзогенните мастни киселини се ресинтезират в моно-, ди- и триглицеридихолестеролови и други естери и попадат в циркулацията,​ където се метаболизират, поемат от периферни тъкани или се отлагат в мастните депа. Другата по-голяма част екзогенни липиди се транспортира директно в черния ​дробОт тях чернодробната клетка ресинтезира характерни за човешкия организъм ендогенни ​липиди (триглицериди,​ холестеролови естерифосфолипиди,​ сфинголипиди и др.). Клетките в периферните тъкани са снабдени с необходимите ензими и също могат да синтезират холестерол, мастни киселини,​ фосфолипиди, триглицериди и други ендогенни липиди,​ съобразно нуждите си. В случай на повишени енергийни изисквания, триглицеридите ​от мастните депа се мобилизират и свободните мастни киселини се транспортират до периферните тъкани за метаболизиране.+
  
-При този двупосочен обмен ​т чревни клетки до черен дроб, периферни ​тъкани, мастни депа и обратно),​ значително количество неразтворими ​липиди трябва да бъде транспортирано във водната среда на кръвната плазма. Този транспорт става възможен след свързване на липидите със специфични ​белтъци (аполипопротеини) и образуване на специфични разтворими комплекси - липопротеини. ​   ​+//**Променят ли се стойностите на холестерола по време на бременност?**//
  
-За клиниката транспортните форми и обмяната на липидите представлява ​интерес, защото  увеличението им и променените съотношения на липопротеините са главни рискови фактори в патогенезата ​на атеросклерозата. +Холестеролът обикновено е висок по време на бременност. ​Жените трябва да изчакат поне ​шест ​седмици след ражданеза да изследват ​холестерол.
-Честотата на атеросклерозата е толкова голяма,​ че с право се  ​нарича "епидемия на 20-я век"​. В страните с високо ниво на социално-икономическо ​развитие ​двете ​нейни прогностично най-тежки локализации - коронарна и мозъчна, причиняват около 40% от общата смъртност. Освен това атеросклерозата води до преждевременно инвалидизиране на огромен брой работоспособни хора.+
  
-Генералният рисков фактор на атеросклерозата е повишеният кръвен холестерол. В сила е старото правило: "​без ​холестерол няма атеросклероза". От значение е определянето не само на общия холестерол, но и разпределението му в отделните липопротеини.+//**Има ли лекарствакоито повлияват ​нивата на холестерола?**// 
 + 
 +Лекарства, които повишават нивата на холестерола, са: анаболни стероиди, бета-блокериепинефрин, ​орални контрацептиви и витамин D. 
 +===== Информация за лекари ===== 
 + 
 +===== Информация ​за партьори ​=====
  
biochemistry/holestrol.1557729559.txt.gz · Последна промяна: 13.05.2019 09:39 от milena
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki