Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

Both sides previous revision Предходна версия
biochemistry:holestrolpro [11.05.2019 16:46]
milena
biochemistry:holestrolpro [13.05.2019 09:26] (текуща)
milena
Ред 14: Ред 14:
  
    * Хиломикрони - съдържат главно триглицериди резорбирани от храната. Тяхното съдържание се използва от черния дроб за синтез на други липопротеини. В кръвта се откриват до 8 часа, след последното нахранване,​ сутрин на гладно липсват. Този клас не е атерогенен - поради големината на частиците не е възможно преминаване през съдовата стена.    * Хиломикрони - съдържат главно триглицериди резорбирани от храната. Тяхното съдържание се използва от черния дроб за синтез на други липопротеини. В кръвта се откриват до 8 часа, след последното нахранване,​ сутрин на гладно липсват. Този клас не е атерогенен - поради големината на частиците не е възможно преминаване през съдовата стена.
-  * VLDL (**V**ery ​low density lipoprotein) - липопротеини с много ниска плътност. Те са транспортни носители на ендогеннте триглицериди и предшественици на LDL. +  * VLDL (**V**ery ​**L**ow **D**ensity **L**ipoprotein) - липопротеини с много ниска плътност. Те са транспортни носители на ендогеннте триглицериди и предшественици на LDL. 
-  * LDL (**l**ow density lipoprotein) - липопротеини с ниска плътност. Този клас е носител на по-голямата част от кръвните липиди. В химическия му състав преобладава холестеролът. LDL се отличава с много висока атерогенност. +  * LDL (**L**ow **D**ensity **L**ipoprotein) - липопротеини с ниска плътност. Този клас е носител на по-голямата част от кръвните липиди. В химическия му състав преобладава холестеролът. LDL се отличава с много висока атерогенност. 
-  * HDL (**H**ight ​density lipoprotein) - липопротеини с висока плътност. Този клас има като основна функция транспорта на холестерола от периферните тъкани към черния дроб и не е атерогенен. Обратно,​ високото съдържание на този клас липопротеини в кръвта се счита за антиатерогенен фактор и с основание се нарича "​клас на дълголетието"​.+  * HDL (**H**ight ​**D**ensity **L**ipoprotein) - липопротеини с висока плътност. Този клас има като основна функция транспорта на холестерола от периферните тъкани към черния дроб и не е атерогенен. Обратно,​ високото съдържание на този клас липопротеини в кръвта се счита за антиатерогенен фактор и с основание се нарича "​клас на дълголетието"​.
  
  
biochemistry/holestrolpro.txt · Последна промяна: 13.05.2019 09:26 от milena
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki