Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

Both sides previous revision Previous revision
hormones:acth [30.10.2012 11:42]
admin
hormones:acth [30.10.2012 11:43] (текуща)
admin
Ред 1: Ред 1:
 +====== ACTH ======
  
 +**Адренокортикотропеният хормон (АКТХ)** е полипептид,​ който се  произвежда **в предния дял на хипофизата** и стимулира производството на хормони в кората на надбъбречната жлеза. Принадлежи към групата на т.н. «тропни хормони» - хормони регулиращи функцията на други ендокринни структури (в случая – надбъбречната жлеза).
 +
 +Секрецията на АКТХ се стимулира от съответен либерин от хипоталамуса,​ освен това се секретира усилено при всички стресови състояния:​ нервно и физическо натоварване,​ травма,​ остра инфекция,​ застрашаващи живота ситуации и др., и представлява част от промени в организма,​ които носят наименованието общ адапционен синдром. Освен от хипоталамуса секрецията му се регулира и от нивото на надбъбречните корови хормони (гликокортикоидите) по механизма на отрицателната обратна връзка.
 +
 +Понижената секреция на АКТХ води до атрофия на надбъбречните жлези (намаление на размера им), а повишената му секреция предизвиква хипертрофия им (увеличение на размера им).
 +
 +**Изследването на АКТХ** намира приложение в диагностиката на хиперкортицизма;​ надбъбречна или хипофизарна недостатъчност;​ аденоми на жипофизата,​ секретиращи АКТХ; ектопична секреция на АКТХ и т.н. ​
 +
 +
 + 
hormones/acth.txt · Последна промяна: 30.10.2012 11:43 от admin
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki