Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

Both sides previous revision Previous revision
hormones:fsh [15.10.2012 14:28]
admin
hormones:fsh [15.10.2012 14:29] (текуща)
admin
Ред 1: Ред 1:
 +====== FSH ======
 +**FSH (Фоликуло стимулиращ хормон)**
  
 +**FSH** заедно със **LH** (Лутеинизиращ хормон),​ принадлежат към **гонадотропната група хормони**. FSH и LH регулират и стимулират растежа и функцията на половите жлези (яйчници при жените и тестиси при мъжете) като действат синергично.
 +
 +При жени, гонадотропните хормони като част от системата хипоталамус–хипофиза–яйчник регулират менстуралният цикъл.
 +
 +LH и FSH се освобождават пулсиращо от гонадотропните клетки на предния дял на хипофизата. Нивата на LH и FSH,  циркулиращи в кръвообращението се контролират от стероидните хормони на половите жлези, по механизма на отрицателната обратна връзка с хипоталамуса. ​
 +**В яйчниците** FSH, заедно с LH, стимулират растежа и зреенето на фоликула и оттук биосинтезата ​ на естрогени във фоликулите.
 +Нивата на FSH достигат пик в средата на цикъла,​ въпреки че имат по–ниски стойности в сравнение с нивата на LH в същия период. Поради промяна на яйчниковата функция и намалената естрогенна секреция,​ високи концентрации на FSH се установяват по време на менопаузата. **В тестисите** FSH стимулира Sertoli-евите клетки,​ респ. сперматогенезата и продукцията на андроген,​ свързващия белтък. Нивата на LH и FSH при мъжете са ниски и в сравнително постоянни количества, ​ концентрациите им рязко нарастват,​ ако функцията на тестисите бъде преустановена,​ напр. след орхиектомия. ​
 +
 +**Определянето на концентрацията на FSH** се препоръчва за изясняване на дисфункция,​ свързана с оста хипоталамус–хипофиза–полови жлези (яйчник/​тестис).
 +Определянето на концентрацията на FSH, съвместно с определянето на концентрацията на LH е препоръчително да бъде извършено при следните индикации:​ конгенитални болести,​ съпроводени с хормонални нарушения;​ поликистозни яйчници;​ аменорея;​ менопауза;​ при мъже с азоспермия.
hormones/fsh.txt · Последна промяна: 15.10.2012 14:29 от admin
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki