Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

hormones:renin [03.05.2012 10:56]
admin създадена
hormones:renin [02.11.2012 10:25] (текуща)
admin
Ред 1: Ред 1:
 +====== Ренин (Renin) ======
 +
 +**Ренинът** е ензим, участващ в системата ренин-ангиотензин-алдостерон,​ която регулира извънклетъчния обем (кръвния обем основно) и по този начин е един от факторите,​ регулиращи и кръвното налягане в човешкото тяло.
 +
 +Ренинът се секретира от специализирани клетки на бъбрека (юкстагломеруларен апарат). Това се случва в отговор на различни стимули като например:​ спадане на кръвно налягане,​ намаляване обема на циркулиращата кръв и др. Попаднал в циркулацията ренинът въздейства върху ангиотензиногена (от черния дроб) и го превръща в ангиотензин I. Ангиотензин I под действие на ангиотензин конвертиращия ензим (от белия дроб) се превръща в ангиотензин II, който има мощен съдосвиващ ефект и стимулира отделянето на алдостерон от надбъбречната жлеза. Алдостеронът от своя страна предизвиква задръжка на натрий и вода в организма и активно отделяне на калий в урината. В резултат на задръжката на натрий и вода циркулиращия кръвен обем се възстановява и кръвното налягане се покачва.
 +
 +**Изследването на ренин** се провежда,​ за да се открие причината за високо кръвно налягане,​ особено,​ ако нивата на калий в кръвта са ниски.
 +
  
hormones/renin.txt · Последна промяна: 02.11.2012 10:25 от admin
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki