Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

Both sides previous revision Предходна версия
hormones:total_beta_chg [30.10.2012 15:21]
admin
hormones:total_beta_chg [31.10.2012 11:01] (текуща)
admin
Ред 1: Ред 1:
 +======Общ ЧХГ (Total HCG) ======
  
 +**Общ ЧХГ (интактен ЧХГ + бета субединица)**
 +
 +**Човешкият хорионгонадатропин (ЧХГ, HCG)** е гликопротеин,​ който се състои от две субединици (α- и β-), образуващи интактния хормон. ​
 +
 +ЧХГ се продуцира от плацентата по време на бременност. Биологичното действие на ЧХГ е свързано с поддържане на жълтото тяло по време на бременността. Той също така повлиява образуването на стероиди. Серумът на бременна жена съдържа главно интактен HCG. ЧХГ може да бъде регистриран с кръвен тест най-рано около 11 дни след зачеване. В общия случай ЧХГ се удвоява на всеки 48-72 часа, като нивата му достигнат най-високи стойности в 8 до 11 гестационна седмица и след това намаляват през останалата част от бременността,​ без да се нормализират.
 +
 +Повишени стойности при бременни служат като индикатор за хориокарцинома,​ гроздовидна бременност. Понижени стойности са показател за спонтанен или предизвикан аборт, ектопична бременност,​ гестоза или вътрематочна смърт.
 +
 +Измерването на  HCG се прави при скрининг за синдром на Даун, заедно с панел от други тестове (AFP, неконюгиран естриол) и други параметри като: точна гестационна възраст,​ телесно тегло и възраст на майката. ​
 +
 +Повишени концентрации на  HCG при небременни жени и мъже се откриват и при други заболявания като: тумори на герминативните клетки,​ яйчници,​ пикочен мехур, панкреас,​ стомах,​ бял и черен дроб и др.
hormones/total_beta_chg.txt · Последна промяна: 31.10.2012 11:01 от admin
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki