Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

immunology:haptoglobin [06.04.2016 11:50] (текуща)
admin създадена
Ред 1: Ред 1:
 +====== Хаптоглобин (Haptoglobin) ======
 + 
 +
 +==== Същност на изследването ====
 +
 +Този тест измерва количеството на хаптоглобина в кръвта. Хаптоглобинът е протеин,​ синтезиран в черния дроб. Неговата функция се състои в това да свързва свободни ​ хемоглобинови молекули в кръвта. Образуваният комплекс се елиминира от клетки на ретикуло-ендотелната система. Така хаптоглобинът блокира загубата на свободен хемоглобин през бъбреците и помага за рециклиране на хемоглобиновото желязо.
 +
 +Хемоглобинът (Hb) е желязо-съдържащ протеинов комплекс,​ който пренася кислород в тялото. Намира се в червените кръвни клетки (RBC или еритроцити). Когато голям брой еритроцити се унищожават хаптоглобиновата концентрация в кръвта временно намалява.
 +
 +Повишено унищожаване на RBC (хемолиза) може да се дължи на наследствени или придобити причини,​ като посттрансфузионна реакция,​ някои лекарства или механично разрушаване,​ което може да се наблюдава при някои протезни сърдечни клапи. Това може да доведе до хемолитична анемия. Хората с хемолитична анемия развиват симптоми като умора, слабост,​ недостиг на въздух,​ бледост на кожата или жълтеница.
 +
 +==== Защо се изследва?​ ====
 +
 +За да помогне при откриване и оценка на хемолитична анемия. ​
 +
 +==== Кога се изследва?​ ====
 +
 +Когато имате признаци и симптоми,​ за които лекуващият ​ лекар смята, че може да се дължат на разрушаване на червените кръвни клетки (хемолитична анемия).
 +
 +==== Условия за взимане на материал,​ подготовка и манипулация ====
 +
 +Взема се венозна кръв. Сутрин до 10:00ч. на гладно. Задължително ЕГН. Изисква се информация за прием на медикаменти,​ съдържащи мед и желязо.
 +
 +==== Отклонение от нормалните (референтни) стойности ====
 +
 +Отклонение от нормалните стойности маже да се очаква,​ когато са налични симптоми и признаци на хемолитична анемия,​ като бледост,​ отпадналост,​ жълтеница,​ а понякога и потъмняване на урината. ​
 +  * При хемолитична анемия (т.нар вътресъдови хемолиза) нивото на хаптоглобин намалява,​ заедно с увеличен брой на ретикулоцитите и намалени RBC, хемоглобин и хематокрит.
 +  * При т.нар екстраваскуларна хемолиза (RBC разрушаване може да има в органи като далака и черния дроб) ​ хемоглобин не се освобождава в кръвния поток, хаптоглобина не се консумира и остава в нормално ниво, ​ броят на ретикулоцитите се увеличава.
 +  * Ако концентрацията на хаптоглобин е нормална и броят на ретикулоцитите не се увеличава,​ то вероятно наблюдаваната анемия не се дължи на разрушаване на RBC.
 +  * Ако хаптоглобинът намалява,​ без признаци на хемолитична анемия,​ тогава е възможно черният дроб да не произвежда достатъчно количество хаптоглобин. Може да се потърси чернодробно заболяване.
 +
 +Хаптоглобин е "​белтък на острата фаза"​. Това означава,​ че се увеличава при много възпалителни и инфекциозни заболявания. Тестване на хаптоглобин по принцип не се използва,​ за да помогне при диагностицирането или проследяване тези състояния,​ но те може да усложнят тълкуването на резултатите от теста. ​
 +Нивата на  хаптоглобин могат да бъдат засегнати от масивна кръвозагуба и от състояния,​ свързани с нарушена бъбречна функция.
 +Ако нивото на хаптоглобин е ниско или неочаквано високо изследването трябва да се повтори по-късно за по-добра оценка на динамиката.
 +
 +==== Често задавани въпроси ====
 +
 +Може ли този тест да помогне за установяване на причините за вътресъдова хемолиза?​
 +Изследването на хаптоглобин помага да се разграничи хемолитична анемия от останалите видове анемични синдроми,​ но не може да се използва за диагностициране на причината за хемолизата.
 +
 +Какви други лабораторни изследвания може да се направят при подозрение за хемолитична анемия?​
 +При необичайно ниски RBC, хемоглобин и/или хематокрит тестът за хаптоглобин може да се поръча заедно с LDH, брой на ретикулоцитите,​ морфология на еритроцити.
 +Тъй като жълтеница и потъмняване на урината може да са свързани и с чернодробно заболяване,​ за изключването му е препоръчително изследването да се съчетае с определяне на  билирубин (за оценка функцията на черния дроб).
 +Ако наскоро е имало кръвопреливане и се подозира,​ че може да има има реакция в следствие на това, се препоръчва директен антиглобулинов тест.
 +
 +Ако нивото хаптоглобин намалява,​ кога то ще се върне към нормалното?​
 +
 +Това зависи от причината за намалението.
 +Ако то се дължи на остра хемолиза,​ каето може да се види при реакция на кръвопреливане,​ нивото на хаптоглобин се възстановява след като кръвта на донора се елиминира от кръвообращението.
 +При хронична хемолиза концентрацията трябва да се върне към нормалната,​ когато основното заболяване бъде овладяно. Ако намалената концентрация на хаптоглобина се дължи на намалено производство,​ поради заболяване на черния дроб, нивата могат да продължат да бъдат по-ниски от нормалното за дълго време.
 +
 +==== Информация за лекари ====
 +
 +Лекарства,​ които могат да повишат хаптоглобина включват андрогени и кортикостероиди. Лекарства,​ които могат да намалят концентрацията на хаптоглобин са изониазид,​ хинидин,​ стрептомицин,​ противозачатъчни таблетки.
 +
 +==== Информация за партьори ====
 +
 +
  
immunology/haptoglobin.txt · Последна промяна: 06.04.2016 11:50 от admin
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki