T-SPOT - Covid 19

LOINC
Кратко наименованиеT-spot Covid 19
Пълно наименование на тестаT-spot Covid 19
Мерни единици IU/mL
Методика
Други имена няма
Материал Li-HEP (LH)
Условия за транспорт и стабилност на стайна температура (до 20°С).
Условия за пробовземане Кръвта се взема в епруветки с литиев хепарин, които се предоставят от лабораторията. Необходимото количество при възрастни и деца над 10 години е 1 епруветка от 6 мл или 2 епруветки от 4 мл.; при деца от 0-9 години − 1 епруветка от 4 мл.
Референтни стойности

Информация за пациенти

Същност на изследването

Т-SPOT.COVID е лабораторен тест за откриване на кръвни клетки (Т-ефекторни лимфоцити), отговарящи на стимулация с антигени на Коронавирус. Тестът се базира на ELISPOT метода, който може да установи една/60 000 от търсените кръвни клетки.

Защо и кога се изследва?

Той е предназначен за употреба като средство за диагностициране на клетъчния имунен отговор срещу структури на Коронавируса, което позволява да се разграничи реакция на ваксинен или имунитет след преболедуване. Това става чрез разделно отчитане на реакцията срещу нуклеокапсидния ( само при боледували ) или шипчестия ( Spike, има го и при ваксините ). Чрез теста T-SPOT.COVID се търсят реактивни специфични ефекторни Т-клетки към Nucleocapsid и/или Spike антигени на SARS CoV-2. Изследването в МДЛ „Цибалаб“ се извършва от специалист, сертифициран от производителя на теста (Oxford Immunotec).

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация

Взема се пълна кръв - 2 епруветки с Li-HEP (LH). Епруветките се изпълват в пълният си обем - 4 ml и не се отварят. Размесват се 8-10 пъти. Транспортират се на стайна температура (до 20°С). Условия за вземане: Кръв се взима до четвъртък до 12ч. Няма изискване за хранене и приемане на медикаменти.

Забележка: Кръв взета до вторник до 12ч. Готов резултат за сряда след 18ч. Кръв взета до четвъртък до 12ч.Готов резултат за петък след 18ч. (Проби извън София град се взимат в понеделник - резултат за сряда и в сряда - резултат за петък)

immunology/tspot_covid.txt · Последна промяна: 27.05.2021 10:34 от admin
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki