Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

immunology:ttg [07.11.2012 11:05]
admin създадена
immunology:ttg [07.11.2012 11:05] (текуща)
admin създадена
Ред 1: Ред 1:
 +====== Анти-tTG (Антитела срещу тъканна трансглутаминаза) ======
  
 +Aнти- tTG са антитела срещу ензима тъканна трансглутаминаза,​ чиято роля е да метаболизира житни белтъци,​ съдържащи глиадин. Тези антитела са специфични за болестта цьолеакия / глутенова ентеропатия.
 +
 +Цьолеакията е болест на тънките черва, с честота 0.1 – 0.5 % сред общата популация,​ засяга както деца, така и възрастни. Дължи се на непоносимост към глутенови протеини (намиращи се в брашна от ръж, пшеница и други житни растения),​ която води до хронично възпаление на тънките черва и малабсорбция на хранителни вещества. Проявява се с диария,​ загуба на тегло, анемия и костни промени. Често се придружават и от Dermatitis herpitiformis.
 +
 +Болестта се развива при хора със характерно генетично предразположение (HLA-DQ2 и/или HLA-DQ8), но не всички носители на тези гени развиват заболяването. Честотата на болестта е значително по-висока сред здрави роднини на заболелите (5-20 х), селективен IgA- дефицит (10 – 16 х), инсулино-зависим диабет (5-7 х) и болест на щитоведната жлеза ( 4 х).
 +
 +Автоантителата срещу tTG са имуноглобулини от класовете А и G. По специфични за диагнозата цьолиакия и dermatitis herpitiformis са анти-tTG-IgA,​ които се срещат при всички болни (100%), но у болните с IgA-имунен дефицит,​ те няма да се проявят. В тези случаи полезни са анти-tTG-IgG,​ но те са доста по-рядко срещани (~40%) или антитела срещу деамидиран глиадин (анти-DGP),​ които са от клас IgG и ще се позитивират и при IgA- дефицитни болни. ​
 +
 +Изследването на анти-tTG (IgG+ IgA) е скринингово и цели да идентифицира максимално болните с глутенова ентеропатия.
immunology/ttg.txt · Последна промяна: 07.11.2012 11:05 от admin
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki