Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

Both sides previous revision Предходна версия
parasitology:scoch [07.04.2016 18:16]
admin [Тениаринхоза]
parasitology:scoch [07.04.2016 18:17] (текуща)
admin [Eнтеробиоза]
Ред 15: Ред 15:
   * клинични показания- при наличие на симптоматика или съмнение за ентеробиоза.   * клинични показания- при наличие на симптоматика или съмнение за ентеробиоза.
   * след прилагане на етиологична терапия – изследването трябва да се направи 20-25  дни след прилагане на  противопаразитната ​ терапия.   * след прилагане на етиологична терапия – изследването трябва да се направи 20-25  дни след прилагане на  противопаразитната ​ терапия.
-==== Eнтеробиоза ====+
 Eнтеробиозата се причинява от Enterobius vermicularis- малък разделнополов ​ нематод (кръгъл червей) с размери 9-12 мм.дължина за женските форми.В човека паразитира основно в горните отдели на дебелото черво и перианалните гънки.Ентеробиозата е контактно-битова хелминтоза с космополитно разпространение.Предава ​ се по контактен път, основно чрез замърсени ръце, предмети и играчки.Яйцата на  E. vermicularis остават инвазиоспособни във външната среда до 100 дни. Възприемчивостта е всеобща,​като рискови контигенти са децата и лицата в затворени ​ колективи.Реинфекциите са чести, тъй като липсва имунитет след преболедуване. Eнтеробиозата се причинява от Enterobius vermicularis- малък разделнополов ​ нематод (кръгъл червей) с размери 9-12 мм.дължина за женските форми.В човека паразитира основно в горните отдели на дебелото черво и перианалните гънки.Ентеробиозата е контактно-битова хелминтоза с космополитно разпространение.Предава ​ се по контактен път, основно чрез замърсени ръце, предмети и играчки.Яйцата на  E. vermicularis остават инвазиоспособни във външната среда до 100 дни. Възприемчивостта е всеобща,​като рискови контигенти са децата и лицата в затворени ​ колективи.Реинфекциите са чести, тъй като липсва имунитет след преболедуване.
 Инкубационния период е между 15-25 дни.Клиничната картина зависи от степента на инвазията.При ниска степен на опаразитяване протича инапарентно или с периодичен перианален сърбеж.При масивна инвазия , често настъпва перманентна автореинвазия,​ и перианалния сърбеж е постоянен,​ през нощта, и е съпроводен с диариен синдром,​ спазми по хода на дебелото черво и тенезми.Децата са с неспокоен сън,​бруксизъм,​ енуреза.Като усложнение може да настъпи апендицит , вулвовагинит,​ екземи и абсцеси в аналната област,​ цистит и чревна дисбактериоза. Инкубационния период е между 15-25 дни.Клиничната картина зависи от степента на инвазията.При ниска степен на опаразитяване протича инапарентно или с периодичен перианален сърбеж.При масивна инвазия , често настъпва перманентна автореинвазия,​ и перианалния сърбеж е постоянен,​ през нощта, и е съпроводен с диариен синдром,​ спазми по хода на дебелото черво и тенезми.Децата са с неспокоен сън,​бруксизъм,​ енуреза.Като усложнение може да настъпи апендицит , вулвовагинит,​ екземи и абсцеси в аналната област,​ цистит и чревна дисбактериоза.
parasitology/scoch.txt · Последна промяна: 07.04.2016 18:17 от admin
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki