Това е стара версия на документа!


Атипични пневмонии

LOINC
Кратко наименованиеАтипични пневмонии
Пълно наименование на тестаДНК тест за определяне на Chlamydophila pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophilla
Мерни единици Не се прилага
Методика PCR
Други имена
Материал Храчка, бронхо-алвеоларен лаваж, ендотрахелани аспирати, назофарингеални аспирати, назо- и орофарингеални секрети
Условия за транспорт и стабилност 2-8º C, до 24 часа
Условия за пробовземане
Референтни стойности Не се прилага

Информация за пациенти

Същност на изследването

Атипичните пневмонии са бактериална инфекция на горните и долните дихателни пътища. Някои хора с атипична пневмония дори не осъзнават, че имат такава, защото симптомите са толкова леки, че могат да останат незабелязани. Те могат да се чувстват достатъчно добре, за да се справят с ежедневието си. Обикновено този тип пневмония не изисква почивка или хоспитализация като други форми на пневмония.

Терминът „атипичен“ е използван при микоплазмена пневмония, след като е установено, че бактериите, които я причиняват, са резистентни към пеницилин и някои други антимикробни агенти (бета-лактами), които са ефективни срещу пневмококова пневмония. Това е свързано с отсъствието на твърда клетъчна стена в микоплазмената бактерия. Според консенсуса на Американската и Европейската асоциации по инфекциозни болести при лечението на пневмониите, придобити в обществото (ППО) се набляга на доказването на етиологичния причинител. Тъй като антибиотичното лечение при тези инфекции е специфично, диагностиката е от изключително значение.

Има 3 вида атипична пневмония. Те включват:

  • Mycoplasma pneumoniae: Този вид пневмония се причинява от малки бактерии, наречени Mycoplasma pneumoniae. Обикновено той е по-лек от други видове, като пневмококова пневмония. Децата и възрастните, които са заразени, често показват симптоми, наподобяващи симптомите на настинка или грип, като кашлица, кихане и лека треска. Като цяло, хората с микоплазмена пневмония не трябва да бъдат хоспитализирани. Понякога обаче инфекцията може да предизвика по-сериозни усложнения, които изискват лечение.
  • Chlamydophila pneumonia: Това е респираторно заболяване, причинено от бактерията Chlamydophila (или Chlamydia) pneumoniae, която е облигатен вътреклетъчен микроорганизъм, който причинява около 10-20% от пневмониите, придобити в обществото, 20% от острите бронхити при възрастни. Причинява също фарингит и синуити а също така може да отключи и астма. Повечето от инфекциите са субклинични. Децата в училищна възраст са изложени на най-голям риск за този тип.
  • Legionella pneumonia (Легионерска болест): Това е респираторна инфекция, причинена от бактерии Legionella pneumophila. За разлика от другите форми на атипична пневмония, тя не се разпространява чрез контакт човек-човек. Причинителят е разпространен повсеместно, като механизма на предаване на инфекцията е аерогенен. Основно значение за разпространение на инфекцията имат съоръженията генериращи водни аерозоли. Легионерската болест е по-сериозна от други видове атипична пневмония. В някои случаи това може да доведе до дихателна недостатъчност и смърт.

Детекцията на Мусорlasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Legionella pneumophila се осъществява с PCR тест.

Защо и кога се изследва?

Клиничната симптоматика включва гноен или слузно-гноен секрет, който може да е съпроводен със зачервяване, подуване, дизурия и сърбеж. Хронифициралата и нелекувана инфекция може да се развие до вулвовагинит, възпаление на малкия таз, извънматочна бременност, остра и хронична тазова болка, послеродова треска и безплодие при жените, а при мъжете до възпаление на простатата, възпаление на тестисите и също безплодие. Последни изследвания показват връзка между инфекцията с T. vaginalis при мъже и рак на простатата. В много от случаите, обаче, урогениталните инфекции остават безсимптомни, което прави поставянето на диагноза само на основата на наличната клинична симптоматика ненадеждно. Изброените по-горе микроорганизми са и важен неонатален патоген, тъй като нелекувана инфекция на майката може да причини амнионит, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане или перинатална смъртност, инфекция на очите (трахома, конюнктивит) и белодробни усложнения у новороденото. Определянето на по-горе изброените патогенни микроорганизми се извършва чрез PCR метод. Той се основава на специфично определяне на ДНК на дадените патогенни микроорганизми. Методът се характеризира с висока чувствителност и специфичност (>99,9%). Извършва се комплексно изследване за всички посочени по-горе шест патогена - Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis и Trichomonas vaginalis. При този метод не е възможно определяне на антибиограма.

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация

  • Цервикален секрет – взет с тампон или цервикална четка след отстраняване на мукозния секрет от цервикалния канал с отделен тампон или памук, който се изхвърля. Взетият секрет се поставя в течна транспортна среда или в суха епруветка
  • Вагинален секрет – взет с тампон в течна транспортна среда или суха епруветка
  • Уретрален секрет – взет с тампон в течна транспортна среда или суха епруветка
  • Урина - първа порция на първа сутрешна урина без тоалет отделена в стерилен контейнер
  • Еякулат – отделен в стерилен контейнер

! Техниката на вземане на материал за ДНК- PCR изследването е от изключителна важност за надеждността на резултатите. Тъй като микоплазмите и гонореята имат афинитет към епителните клетки на лигавицата, а хламидията е вътреклетъчен патоген, е изключително важно да се съберат колкото може повече епителни клетки.

! При изследване на жени е важно да бъдат взети и двата секрета – цервикален и вагинален, с цел да се осигури надеждна детекция на всички патогени включени в комплексното изследване.

Отклонение от нормалните (референтни) стойности

не се прилага

Често задавани въпроси

Информация за лекари

Информация за партьори

pcr/a_pneumonia.1560168330.txt.gz · Последна промяна: 10.06.2019 15:05 от admin
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki