Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

Both sides previous revision Предходна версия
pcr:koklush [08.08.2019 14:48]
admin
pcr:koklush [08.08.2019 14:49] (текуща)
admin [Защо и кога се изследва?]
Ред 20: Ред 20:
 През последните години и въпреки обширните програми за ваксинация,​ в целия свят е документирано възраждането на магарешка кашлица. Едно от възможните обяснения може да бъде замяната на B. pertussis с други видове Bordetella. Този факт подчертава необходимостта от използване на точни методи за диагностика,​ способни да идентифицират етиологичния причинител на болестта. Точната идентификация на нивото на видовете е важна не само от клинична гледна точка, за да се избере най-подходящото антибиотично лечение,​ но и за здравни обществени цели, тъй като неправилната диагноза на видовете Bordetella може да доведе до неправилна оценка на ефективността на ваксината срещу коклюш. През последните години и въпреки обширните програми за ваксинация,​ в целия свят е документирано възраждането на магарешка кашлица. Едно от възможните обяснения може да бъде замяната на B. pertussis с други видове Bordetella. Този факт подчертава необходимостта от използване на точни методи за диагностика,​ способни да идентифицират етиологичния причинител на болестта. Точната идентификация на нивото на видовете е важна не само от клинична гледна точка, за да се избере най-подходящото антибиотично лечение,​ но и за здравни обществени цели, тъй като неправилната диагноза на видовете Bordetella може да доведе до неправилна оценка на ефективността на ваксината срещу коклюш.
 Коклюшът продължава да се разпространява дори в популации,​ където се постига високо покритие от ваксинация на кърмачета и деца, тъй като защитата след естествена инфекция намалява след 10 до 15 години,​ а защитата след ваксинацията продължава от 6 до 10 години Коклюшът продължава да се разпространява дори в популации,​ където се постига високо покритие от ваксинация на кърмачета и деца, тъй като защитата след естествена инфекция намалява след 10 до 15 години,​ а защитата след ваксинацията продължава от 6 до 10 години
 +
 Коклюшът и паракоклюшът са силно заразни респираторни инфекции,​ засягащи всички възрастови групи от населението. Коклюшът и паракоклюшът са силно заразни респираторни инфекции,​ засягащи всички възрастови групи от населението.
 Препоръчително е пациентите с тежка, пристъпна кашлица или контактни на инфектирани,​ дори и без клинични прояви,​ да се изследват чрез ДНК-анализ за причинителите. Препоръчително е пациентите с тежка, пристъпна кашлица или контактни на инфектирани,​ дори и без клинични прояви,​ да се изследват чрез ДНК-анализ за причинителите.
 +
 Препоръчително е при наличие на родилки и новородени възрастните в най-близък контакт с тях да бъдат изследвани за носителство на Bordetella pertussis (коклюш). Препоръчително е при наличие на родилки и новородени възрастните в най-близък контакт с тях да бъдат изследвани за носителство на Bordetella pertussis (коклюш).
 +
 При някои пациенти във връзка с приложените ваксинации заболяването от коклюш може да протече по-леко и нетипично,​ или дори безсимптомно. Така тези групи се превръщат в резервоар и източник на инфекция за новородените. Това налага необходимостта от точна, високо-специфична и бърза диагностика,​ от която зависи и правилното антибиотично лечение. При някои пациенти във връзка с приложените ваксинации заболяването от коклюш може да протече по-леко и нетипично,​ или дори безсимптомно. Така тези групи се превръщат в резервоар и източник на инфекция за новородените. Това налага необходимостта от точна, високо-специфична и бърза диагностика,​ от която зависи и правилното антибиотично лечение.
  
pcr/koklush.txt · Последна промяна: 08.08.2019 14:49 от admin
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki