Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

Both sides previous revision Previous revision
virus:hpv14 [05.06.2019 09:48]
admin
virus:hpv14 [05.06.2019 09:50] (текуща)
admin
Ред 38: Ред 38:
   * Тампонът се вкарва в уретрата на дълбочина от 2 до 4 см и се завърта поне 2 пълни оборота за 3-5 секунди.   * Тампонът се вкарва в уретрата на дълбочина от 2 до 4 см и се завърта поне 2 пълни оборота за 3-5 секунди.
   * Тампонът се изважда и се поставя в епруветката с транспортна среда като се отрязва излишната част от дръжката и епруветката се затваря.   * Тампонът се изважда и се поставя в епруветката с транспортна среда като се отрязва излишната част от дръжката и епруветката се затваря.
- 
 ==== Отклонение от нормалните (референтни) стойности ==== ==== Отклонение от нормалните (референтни) стойности ====
 +Положителен резултат за наличие на някой от 14-те типа високорискови ​ HPV.
 +==== Често задавани въпроси ====
 +**Какво представлява ракът на маточната шийка?​**
 +Неконтролируемо делене на изменени/​увредени клетки в областта на шийката на матката.
 +**Как се предава HPV?**
 +HPV е най-честата полово предавана инфекция,​ като във възрастта между 20 и 25 години разпространението е от 30 до 60 %. Предаването на инфекцията става най-често при контакт с кожата или лигавицата на заразен партньор. За разлика от останалите полово-предавани инфекции,​ в този случай,​ използването на презерватив не предпазва напълно от заразяване с HPV, тъй като вирусът може да бъде открит върху кожата около гениталиите (включително вътрешната част на бедрата),​ която остава открита и достъпна за контакт при полов акт.
  
 +**Какво се случва при заразяване (инфектиране) с НРV?**
 +Повечето сексуално активни жени ще бъдат изложени на инфектиране с HPV поне веднъж през живота си. В повечето случаи инфекцията е преходна и се отхвърля спонтанно,​ тъй като вирусът се елиминира от имунната система. При около 20% от жените обаче, инфекцията може да се превърне в постоянна (персистираща) и на по-късен етап да доведе до появата на лезии (т.нар. „ранички“) на маточната шийка и до развитието на рак. Този процес е сравнително бавен и е свързан с промени в клетъчната морфология и активиране на клетъчното делене. Не всички жени с положителен резултат от HPV теста са с еднакъв риск за развитие на раково изменение след 3 години – 1 на 4 инфектирани с HPV 16, 1 на 9  инфектирани с HPV 18, 1 на 19 инфектирани с някой от останалите 12 типа високорискови HPV .
 +Наличието на активна персистираща инфекция с високорисков тип HPV е необходимо,​ но не и достатъчно условие за развитието на цервикален карцином. Голяма част от жените,​ при които се установява наличие на такава инфекция не развиват рак. Допълнителни фактори,​ влияещи върху развитието на инфекцията са тютюнопушенето,​ приема на контрацептиви,​ стреса и пониженият имунитет.
  
-==== Често задавани въпроси ​====+**Какво представлява скринингът за рак на маточната шийка?​** 
 +Скрининговите изследвания са тези, които спомагат за откриване на пациенти с риск за развитие на даден тип рак. В профилактиката на предраковите и раковите изменения на маточната шийка ​ има два скринингови теста, които се провеждат – цитонамазка (РAP – тест) и  HPV тест. Предраковите състояния и ранните стадии на заболяването обикновено не предизвикват болка или други ​симптоми,​ затова трябва да се търсят активно чрез редовни гинекологични прегледи и изследвания. 
 + 
 +**Какво е РAP – тест?​** 
 +Цитонамазката,​ позната още като РAP – тест, е стандартна скринингова процедура в профилактиката на рака на маточната шийка. Чрез наблюдение под микроскоп,​ методът открива клетки с променена морфология,​ взети от лигавицата на маточната шийка.
  
 +**Какво е HPV тест?**
 +HPV тестът открива наличието на високорискови HPV в клетки от лигавицата на шийката на матката с помощта на високоспецифични и високочувствителни методи.
 ===== Информация за лекари ===== ===== Информация за лекари =====
  
 ===== Информация за партьори ===== ===== Информация за партьори =====
 +Материали приети до сряда до 18ч. Готов резултат в четвъртък след 18 часа
virus/hpv14.txt · Последна промяна: 05.06.2019 09:50 от admin
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki