Разлики

Тук са показани разликите между избраната и текущата версия на страницата.

Препратка към сравнението на версиите

Both sides previous revision Previous revision
virus:pneumonae [06.11.2015 13:32]
admin
virus:pneumonae [06.11.2015 13:38] (текуща)
admin
Ред 1: Ред 1:
 ====== Mycoplasma pneumoniae ====== ====== Mycoplasma pneumoniae ======
-Mycoplasma Pneumoniae ​един от най-малките бактериални микроорганизми,​ не притежава клетъчна стена и е вътреклетъчен паразит.Заразяването става по въздушно-капков път. Протича като пневмония,​ остър катар на горните дихателни пътища,​ фарингити и др.. Инкубационен период е една до две седмици.+Mycoplasma Pneumoniae ​е един от най-малките бактериални микроорганизми,​ не притежава клетъчна стена и е **вътреклетъчен** паразит. Заразяването става по въздушно-капков път. Протича като пневмония,​ остър катар на горните дихателни пътища,​ фарингити и др.. Инкубационен период е една до две седмици.
 Микоплазмената пневмония се среща най-често сред индивиди под 40 годишна възраст и особено при деца в училищна възраст,​ като инфекцията по-лесно се разпространява в колективи. След инкубационен период от 10 - 20 дни се появяват персистираща кашлица,​ температура и главоболие. Освен общите симптоми се развива първична атипична пневмония в около 70% от серологично диагностицираните инфекции. Клинично може да протече като интерстициална пневмония или трахеобронхит. Микоплазмената пневмония се среща най-често сред индивиди под 40 годишна възраст и особено при деца в училищна възраст,​ като инфекцията по-лесно се разпространява в колективи. След инкубационен период от 10 - 20 дни се появяват персистираща кашлица,​ температура и главоболие. Освен общите симптоми се развива първична атипична пневмония в около 70% от серологично диагностицираните инфекции. Клинично може да протече като интерстициална пневмония или трахеобронхит.
 Инфекциите с Мусорlasma pneumoniae са асимптоматични в 20% от случаите. Инфекциите с   ​Мусорlasma pneumoniae причиняват около 10% от пневмониите придобити в обществото и ARDS (остър респираторен дистрес синдром). Инфекциите с Мусорlasma pneumoniae са асимптоматични в 20% от случаите. Инфекциите с   ​Мусорlasma pneumoniae причиняват около 10% от пневмониите придобити в обществото и ARDS (остър респираторен дистрес синдром).
Ред 11: Ред 11:
 Изследва се в назофарингиален секрет,​ храчка или белодробен лаваж: Изследва се в назофарингиален секрет,​ храчка или белодробен лаваж:
   * Mycoplasma Pneumoniae -доказване на ДНК на причинителя чрез PCR излседване   * Mycoplasma Pneumoniae -доказване на ДНК на причинителя чрез PCR излседване
 +За секрета е **важно** да се знае, че трябва да съдържа клетъчен материал от лигавицата. Това налага по-сериозно "​остъргване"​ при взимане на секрета , което налага манипулацията да се извърши от квалифициран лекар.
virus/pneumonae.txt · Последна промяна: 06.11.2015 13:38 от admin
Recent changes RSS feed Debian Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki